Huurbeleid
“Huurverhoging wordt bepaald door de woningcorporaties”. Deze stelling klopt niet. Het initiatief en de bandbreedte voor een huurverhoging ligt bij de regering en wordt uitonderhandeld met Aedes en de Woonbond. Uiteindelijk gaat de corporatie eraan rekenen en komt er een voorstel voor de huurverhoging uit. Dit wordt vervolgens besproken met de huurdersorganisaties zoals de HPPG.
In het nieuws was te horen dat de Woonbond is opgestapt bij de onderhandelingen over het huurbeleid. Aedes, de belangenorganisatie voor de woningcoöperaties, en het Rijk, ze komen er samen ook niet uit. De afspraak is nu om de loonstijging min 0,5 procent als uitgangspunt voor de huurverhoging aan te houden. Vroeger was dit gekoppeld aan de inflatie. Nu de inflatie torenhoog wordt vanaf 2023 naar de loonstijgingen gekeken.
De overheid bepaald in sterke mate hoeveel geld we kunnen besteden. Ze gebruiken hiervoor het belastingstelsel. Dit bepaalt in grote mate de koopkracht.
De woningcorporatie draait verlies op de huizen die ze nu bouwen. De kosten om deze woningen te bouwen en te onderhouden, zijn hoger dan de baten (de huurinkomsten). Vrij vertaald: het bouwen van sociale huurwoningen is niet rendabel, de huuropbrengsten zijn na vijftig jaar verhuur niet kostendekkend.
Huurdersvraag
Waar staat het sociale van sociale huurwoningen voor? Dat je met een laag inkomen een thuis hebt wat voldoet aan de wettelijke eisen. Zonder deze sociale huurwoningen zouden er alleen duurdere huur- en koopwoningen zijn die buiten het bereik liggen van mensen met een laag inkomen.
Wist u dat veel sociale huurwoningen onder hun werkelijke waarde worden verhuurd? Vaak voor 70 % of nog minder dan de echte waarde van de woning. Patrimonium en alle sociale verhuurders hebben geen winstoogmerk. Alle huurinkomsten gaan terug naar onderhoud, nieuwbouw, verduurzaming, zonnepanelen, groen en meer.
Voor u als huurder is de hoogste uitgave de huur. Het leven is duurder geworden, de boodschappen en woonlasten stijgen. Met de verduurzaming gaan de woonlasten naar beneden. ‘We willen geen huurverhoging’ betekent in de toekomst stoppen met bouwen, verduurzamen en renovatie. De huurinkomsten zijn de enige inkomsten van de corporatie.
Vorig jaar hoorde ik in de wijk: ‘wat is dat veel, ik moet wel € 50,- meer betalen per maand’. En dan te bedenken dat de HPPG de huurverhoging al naar beneden had gekregen in de onderhandeling met Patrimonium.
Op de vraag waar staat sociaal voor? Hierbij kan je ook denken aan het naar elkaar omkijken in de wijk.
Koffiebijeenkomst Vinkhuizen
Hagel en sneeuw, onweer, wind en regen deren ons niet, we kunnen er wel tegen … Een kinderlied uit vervlogen tijden. Het deerde ons niet op weg naar de koffiebijeenkomst met huurders in de Pareloester in Vinkhuizen in een heftige hagelbui.
De HPPG organiseert ontmoetingen met huurders met een doel: het verzamelen van informatie zodat zij Patrimonium advies kan geven over het beleid. De HPPG hecht hier veel waarde aan en doet dit bij de koffiebijeenkomsten, de jaarbijeenkomst en digitaal via website, de Nieuwsflits en Thuis bij Patrimonium.
De HPPG had besloten om deze middag een andere invulling te geven. Nu niet alleen maar een gesprek van een huurder met een HPPG-lid en bij een andere tafel hetzelfde beeld. Er was eerst een presentatie over wat de HPPG doet en over leefbaarheid en hierna ging de HPPG met de huurders in gesprek. Het thema leefbaarheid zal in 2025 niet alleen extra aandacht krijgen van de corporatie en de gemeente. Ook de HPPG gaat zich hier meer voor inzetten dan voorheen.
In de Pareloester lag een plattegrond van Vinkhuizen op tafel met daarop het bezit van Patrimonium. De aanwezige huurders schreven op een memo waarom leefbaarheid voor hun belangrijk is en waar leefbaarheid aandacht verdient. Met een goed gevoel kijken wij op deze middag terug met dank aan de enthousiaste, aanwezige huurders en de medewerkers van de Pareloester.
Joke bedankt
Joke, bedankt voor vijf jaar inzet voor de HPPG. We wensen je succes met de activiteiten in de wijk zoals verwelkomen van de nieuwe buren. Een mooie aanwinst voor de wijk.
Vacatures
De HPPG is op zoek naar twee nieuwe bestuursleden. Lijkt het je leuk om je samen met zeven andere enthousiaste huurders te buigen over het beleid van Patrimonium en hier invloed op uit te kunnen oefenen? Kun jij verder denken dan je eigen huis?
Voor je werkzaamheden voor de HPPG ontvang je een vrijwilligersvergoeding. Wat we van jou vragen is dat je het leuk vindt om je te verdiepen in alles wat te maken heeft met de verhuur van woningen. Je doet dat met een leuke groep mensen met ondersteuning van een onafhankelijke deskundige.
Voel je je aangesproken? Kijk dan op onze website waar meer informatie staat. Het is altijd mogelijk om vrijblijvend een vergadering bij te wonen. We kijken uit naar je reactie.
Auteur: Christina Bolt