Schimmel
“mijn naam is tegendraads en mijn hobby is schimmel kweken”
Ik heb er niet lang over nagedacht, ik vind de wolkjes schimmel en het zwarte vlekken patroon in de hoeken en van mijn plafond prachtig. Het duurde maar kort voordat ik de ideale omstandigheden had gecreëerd. En omdat ik heel sociaal ben deel ik mijn kennis met u.
Allereerst heb ik al mijn afvoerkanalen dicht gemaakt en de individuele afvoerbox uitgeschakeld. De volgende stap was alle roosters boven de ramen dichtzetten. Ik wil geen frisse, schone lucht in huis. Ik ga ook niet luchten. Luchten dat is dat ik de ramen elke dag een half uur open zet want dan gaat de luchtvochtigheid naar beneden en schimmels houden van vocht. Na een dag niet luchten had ik al de ideale setting gecreëerd, de luchtvochtigheid steeg in mijn huis. Normaal hoort die tussen de 40 en de 60 te zijn. Gelukkig zit ik nu al op 80, dat gaat goed. De kast staat strak tegen de muur, circulatie is uit den boze voor mijn hobby. De kachel loeit wat af, vochtige lucht verwarmen kost namelijk meer energie dan droge schone lucht. De schimmels kunnen los. Wat ook meehelpt, is het wasgoed drogen aan een lijn binnen want dat laat de luchtvochtigheid binnenshuis ook stijgen.
Ooh, we zijn goed bezig! Heeft u het geluk dat er ook nog optrekkend vocht is, herkenbaar aan vochtplekken in het behang op ongeveer een halve meter boven grondniveau? Dan heeft u de jackpot. Voordat ik het vergeet, gordijnen tot aan de grond voor de verwarming langs geeft fijne schimmelplekken waar de lucht stilstaat in de hoeken. ‘Koudebrug’ genaamd. Kachel uit, of heel laag, ik heb dat nodig om de vochtigheid en de schimmel te laten groeien. Zet de bank ook voor de radiator, geen circulatie is beter. Bij douchen, laat het raam dicht, want iedere portie vocht helpt voor het groeien van schimmels.
Als laatste een waarschuwing: deze hobby is niet geschikt voor mensen en kinderen. Het schaadt de gezondheid.
Dit is een stukje satire uiteraard. En voor de huurder die last van schimmel heeft – wat heel vervelend is – neem contact op met Patrimonium om een plan van aanpak te maken. Bij optrekkend vocht is onderzoek nodig hoe deze de constructie binnenkomt.
Bij schimmel in huis is de aanpak tweeledig, schoonmaken van de schimmelplekken en gedrag aanpassen zodat het leefklimaat (luchtvochtigheid) gezonder wordt. Bij het schoonmaken van de schimmelplekken is een mondkapje sterk aan te raden. Zijn er lekkages of grote ronde plekken op het plafond, dan is een reparatieverzoek de kortste klap om daarvan af te komen.
HPPG
Het thema Leefbaarheid staat in 2025 centraal bij de HPPG. We horen van u dat de leefbaarheid onder druk staat omdat de naoberschap* aan het uitsterven is. De individualiteit viert hoogtij: mijn huis, mijn leven, mijn werk. Heeft u al kennisgemaakt met uw buren, weet u wat er achter de voordeur speelt? Het contact met elkaar verschraalt. Door overheidsbeleid zijn er meer mensen met een kwetsbare achtergrond in de wijk. Hoe kunnen we samen ervoor zorgen dat we naar elkaar omzien? De HPPG gaat in vijf buurtcentra inloopmomenten doen. Wat gaat goed in uw buurt en welke stappen onderneemt u? Groet u de mensen in de straat? Wat vindt u een prachtig initiatief waardoor mensen elkaar leren kennen? Wij komen naar u, komt u naar ons?
* naoberschap = met raad en daad elkaar in de staat/wijk ondersteunen indien nodig.
Mijn buren
Mijn buren zijn net verhuisd, ze hebben een huis gekocht. Ik mis de kindervoeten boven mijn hoofd, die elke ochtend enthousiast rondrennen. De kinderstemmen, de pianomuziek en dat ze samen zongen. Het groeten in ons portiek. Even een praatje maken, zo wisten we van elkaars wel en wee. Had ik iets nodig, gereedschap of de buurman, dan was hij er. Toen mijn zoon het huis uit ging, heeft hij de grote meubels naar zijn nieuwe huis gebracht. In de bakken rondom het huis kweekte ik groentes. Voor de kinderen had ik labels gemaakt, dan wisten ze welke groentes het waren. Elke dag keken ze hoe alles groeide en welke beestjes erop zaten. Mijn naam die geroepen werd door de kleine man, wat ga ik ze missen. Ze hebben me geraakt, door er gewoon te zijn.
Dit had ook anders kunnen gaan: ik had me rot kunnen ergeren aan de gehorige woning. De wc van de buren die ik hoor. De kindervoeten op de kurkvloer iedere ochtend weer. Als ze gingen zingen en de piano spelen, dan hoor ik mijn muziek/tv niet meer. Welke insteek pakken we met de dagelijkse prikkels. Voeden we het negatieve of pakken we het positieve. Wat je aandacht geeft, groeit.
Mijn onderbuurman kan soms een uur hard Nederlandstalige muziek spelen. Voor mij is daar de uitnodiging om een stuk te gaan lopen. Ruimte om een praatje te maken met de overburen of een boodschap te doen. Hij blij, ik blij.
Leefbaarheid
Patrimonium heeft een beleidsstuk opgesteld over leefbaarheid. De HPPG geeft een positief advies, het is een overzichtelijk stuk. Er zijn veel partijen bij betrokken. De Corporatie, die zorgt voor de huisvesting, de gemeente voor het groen en de straten. De politie in geval van nood. En nog veel meer.
Evaluatie sociaal plan wijkvernieuwing
De HPPG kijkt mee of alles nog actueel is. Zijn de vergoedingen nog up to date? Zijn er nog aanvullingen nodig en is de tekst wel duidelijk leesbaar. Drie corporaties in de stad werken samen in het sociaal plan. Gelijke rechten en plichten en duidelijke taal voor de huurders die worden geconfronteerd met sloop en renovatie van hun woning. Drie huurdersorganisaties die een reactie geven op dit stuk.
De volgende inloop
Op 20 november in de Pareloester in Vinkhuizen! Inloop vanaf 15.00 uur. We starten om 15.30 uur met een presentatie. Onder het genot van een kopje koffie of thee hoort de HPPG graag van u hoe u het wonen bij Patrimonium ervaart.
U bent van harte welkom!
Auteur Christina Bolt