Nieuwsflits 36

Overname huurcontract door kinderen

Kinderen die thuiswonend zijn, mogen als hun ouder(s) overlijdt(en) en als de wet gewijzigd wordt, blijven wonen in het ouderlijk huis. Er is inmiddels een wetsvoorstel en na een stemming in de Tweede en Eerste Kamer, zou dit geregeld kunnen zijn. Dit is van toepassing vanaf hun 18- tot hun 27-jarige leeftijd. Dit geldt alleen voor sociale huur. Er is ook een motie ingediend voor thuiswonende volwassenen die mantelzorger zijn voor hun ouder(s). Ook voor hen zou het mogelijk moeten zijn dat zij na het overlijden van hun ouder(s) in de ouderlijke woning kunnen blijven wonen. 

Op dit moment is er nog het convenant “ondersteuning jongvolwassen wezen in huurwoningen”. Er staan richtlijnen in hoe de wooncorporatie om kan gaan met bovenstaande situatie. Richtlijnen kunnen anders geïnterpreteerd worden ten koste van de wezen. Dat is de reden waarom de Tweede Kamer in de wet duidelijke regels wil maken ten goede van de kinderen die zonder ouder(s) achterblijven in een sociale huurwoning.

Zonnepanelen

Patrimonium heeft in verschillende wijken aan haar huurders zonnepanelen aangeboden, veel huurders maken al gebruik van dit aanbod. Er wordt een vergoeding gevraagd voor de kosten en het plaatsen van de zonnepanelen en deze worden verrekend in de servicekosten. De huur gaat met de inflatie kosten jaarlijks omhoog en de servicekosten stijgen alleen als er stijgende onderhoudskosten zijn. De vergoeding via de servicekosten is het meest gunstig, behalve wanneer er recht is op huurtoeslag.

In 2025 start gaat de vergoeding van teruggeleverde elektriciteit in stappen naar beneden. In 2031 is salderen verleden tijd. Kan het aanleggen van zonnepanelen wel uit? Ja, de panelen worden steeds goedkoper en van betere kwaliteit. Ze gaan langer mee, wel 25 jaar. Zonder salderen is het voordeel minder maar nog steeds een voordeel.

Jaarvergadering HPPG

De jaarlijkse vergadering van de HPPG is dit jaar in Buurtcentrum Trefpunt Beijum op woensdag 15 november a.s. van 17.00 tot 20.00 uur. U bent van harte welkom als huurder van een woning van Patrimonium. Graag aanmelden via of door te bellen naar 06-2056 1965 onder vermelding van naam en adres.

Verduurzaming

Het groot onderhoud en de verduurzaming van 166 huizen in de Rivierenbuurt is bijna klaar. De eindcontrole laat nog even op zich wachten. Het is handig om het aan de Wit en/of Patrimonium door te geven wanneer u nog niet tevreden bent. Mijn eigen ervaring over de verduurzaming is dat de warmte beter wordt vastgehouden en dat het huis langzamer afkoelt. Mijn kachel hoeft minder vaak aan en dat scheelt in de stookkosten. 

De Gemeente Groningen helpt mensen met een bijstandsuitkering met een inruilactie van 500 euro op nieuw en energiezuinig witgoed. Heeft u de Stadjerspas? In de september nieuwsbrief stond hierover meer informatie. 

Op de voorzieningenwijzer van de Gemeente Groningen https://regelingen.devoorzieningenwijzer.nl/?gemeente=groningen kunt u zelf kijken waarop u kunt bezuinigen. Het kost wel wat tijd en energie. U krijgt na het invullen een overzicht waar nog winst te behalen is.

Nieuw Bestuurslid gezocht

Komt u/kom jij ons team versterken? De HPPG bestaat op dit moment uit zeven huurders uit verschillende wijken in Groningen. We geven gevraagd en ongevraagd advies aan Patrimonium op het beleid in het belang van de ongeveer 6300 huishoudens. Deze vrijwilligersbaan bestaat uit het inlezen van stukken, het in gesprek zijn met Patrimonium en soms in co-creatie beleid schrijven. Ook hebben we overleg met de zeven andere huurdersorganisaties in de gemeente en met Gemeente Groningen. Er gaat ongeveer 4 tot 8 uur per week aan tijd inzitten. Interesse: Lees hier de volledige omschrijving van de vacature.

Auteur: Christina Bolt

Nieuws

Nieuwsflits 44 

Circulair  Deze Nieuwsflits begint met circulair. Circulair, wat is dat? Het woord ‘circulair’ zegt eigenlijk al waar het om draait: een cirkel die nooit stopt.

Lees verder »
Nieuws

Nieuwsflits 43

Circulaire Economie  Op 21 mei jl. troffen huurdersorganisaties, corporaties en de gemeente elkaar in de Biotoop in Haren. De gastheer voor de avond was wethouder

Lees verder »