Nieuwsflits 23 

Verduurzaming 

In mijn wijk is planmatig onderhoud en verduurzaming aan de gang. Er zijn schilders en glaszetters aan het werk en het dak wordt geïsoleerd. De voegen zijn uitgeslepen en worden opnieuw gevoegd. In huis komt mechanische ventilatie en een nieuwe verwarmingsketel die geschikt is om later aan te sluiten op een hybride warmtepomp.  Voordeuren, kozijnen en asbest vensterbanken worden in zijn geheel vervangen, de radiatoren doorgeblazen. 

Ik kan niet wachten tot het klaar is en de energierekening door alle werkzaamheden lager uitvalt. 

Geluidsoverlast 

Het aggregaat bromt en dat voel je binnenshuis, de voegen worden uitgeklopt, muren schoongespoten, kozijnen geschuurd. De ene bewoner heeft er geen last van, een ander wil niet thuis zijn. Er is een woonconsulent, die toekijkt en met u meedenkt. Geef dus vooral aan wat u nodig heeft.  

Gedurende zeven dagen wordt er ook in de woning gewerkt. Alle meubels aan de kant bij de ramen, ruimte bij de verwarmingsketel en de radiatoren vrijmaken. Gordijnen en vitrage verwijderen. En buitenshuis douchen als de ketel wordt vervangen. Het vergt wel wat van u als bewoner. 

Als de hele buurt is gedaan, hebben de woningen label A, ik hoop dat de tijd omvliegt. 166 Woningen aanpakken, petje af voor de mensen die deze klus uitvoeren. Fijn dat Patrimonium inzet op betaalbare woningen met weinig CO2 uitstoot. 

Energie 

We horen van mensen dat ze hun cv-ketel hebben afgekoppeld. Gezinnen die in de kou zitten. Mensen die de jaarafrekening krijgen, een betalingsregeling nodig hebben en daarop de torenhoge voorschotbedragen niet kunnen betalen. De HPPG hoopt dat de maatregelen van het kabinet uw situatie verbeteren.

Vanaf 1 januari komt er een maximale prijs voor de eerste 1200 kuub gas: € 1,50 per kuub en de eerste 2400 kilowattuur stroom voor € 0,70 per KWH die wordt gebruikt.  

Het is afwachten hoe/of de energietoeslag er volgend jaar is. Nu is er de energietoeslag voor mensen met een inkomen tot 120% minimumloon. Mensen boven het minimum kunnen via bijzondere bijstand hulp vragen als ze in de problemen komen door de energienota. 

Nationale Prestatieafspraken 

De provincie krijgt een nieuwe taak, het ondersteunen en faciliteren van het regionale woningbouwprogramma. De lokale prestatieafspraken zijn leidend. Als uitgangspunt is het Bod genomen wat de woningcorporaties, huurders en gemeente Groningen bijna klaar hebben voor ondertekening. De Provincie heeft de regie over natuurgebieden, energie, water en CO2-uitstoot.  

We zijn benieuwd wat deze extra laag toevoegt. Krijgen we meer overleggen of krijgen we ondersteuning in de opgaves die er liggen? En vooral hoe we uw stem kunnen laten horen als huurdersorganisatie in de bouwopgave. 

Huur 

De stijging van de huren is niet inflatievolgend in 2023. Er wordt gerekend naar stijging CAO lonen min 0.5%.  Juist nu er zoveel gebouwd en verduurzaamd wordt, zijn prijsstijgingen van materiaal met 10 tot 12% gestegen. Onze huren zijn de inkomsten voor de corporatie om nieuwe huizen te bouwen en te verduurzamen. We hebben elkaar nodig. 

Op naar meer nieuwe woningen, een hoger energielabel voor allemaal en zeker voor de woningen met een D, E, F en G label. Samen staan we sterk. 

Uitnodiging

Komt u ook op de jaarvergadering 16 november? Binnenkort volgt hier meer informatie over op deze website. 

Auteur: Christina Bolt

Nieuws

Nieuwsflits 42

Evaluatie prestatieafspraken We staan voor een nieuw Bod, één waarin we de leefbaarheid en huizen bouwen vooropzetten. Het goede nieuws is dat er locaties zijn

Lees verder »
Nieuws

Nieuwsflits 41

Cursus Participatie De HPPG heeft Kjenning uitgenodigd om zich te laten inspireren en bij te praten over welke manieren er zijn om de achterban te

Lees verder »