Nieuwsflits 18

Koffiekar voor herhaling vatbaar

De HPPG wil u ontmoeten en gaat daarom op toer door de wijken waar Patrimonium woningen heeft. We zijn met de Koffiekar op bezoek geweest in de Herewegbuurt. Wat doen we met uw informatie? We bundelen deze ervaringen en gebruiken ze voor de onderbouwing in de overleggen met Patrimonium. Eén van de dingen die we hebben besproken, is hittestress. Wanneer we over hittestress praten, dan kan de wens voor meer groen voor een wijk een oplossing zijn. Hittestress kan ontstaan doordat zonlicht, dat op vaste oppervlakken valt zoals muren en vloeren, wordt omgevormd tot extreme warmte die ook nog eens niet weg kan. 

Meer groen verkoelt de omgeving en zorgt daarnaast ook nog eens voor een grotere biodiversiteit. 

We zijn benieuwd wat er in uw buurt/wijk speelt. Hoe meer ervaringen we meekrijgen, hoe beter we u kunnen vertegenwoordigen. Nodigt u ons uit, dan komen we binnenkort naar u toe. E-mailadres: .

Definitieve energielabel

Veel huizen hebben een voorlopig energielabel. Een label geldt voor een bepaalde periode. Huizen die zijn verduurzaamd, krijgen een nieuw en vaak een beter label. Vroeger kreeg men een label op basis van de doorgegeven informatie. Vanaf 2021 bestaan de labels uit een controle op 180 punten van de woning. Onder ander op: hoe dik is de isolatie in de muur en zitten er HR++ ramen in? En, welke isolatie hebben de vloer en het dak? Zijn de kieren en naden gedicht enz. Hier wordt een rapport van gemaakt en het nieuwe label wordt afgegeven. Patrimonium heeft het overzicht en gebruikt dit overzicht voor het inzetten van verduurzamingsmaatregelen van de woningen voor nu en in de toekomst.

Op https://www.energielabel.nl kunt u controleren welk energielabel uw huis heeft. 

Groen

Laten we het samen doen, meer groen in de wijk zorgt voor minder hittestress. Als de straat en muren worden onderbroken door bomen en groen, komt er ruimte voor verdamping van water waardoor verkoeling in de straat/woning komt.

Wat kunt u zelf doen? Door bijvoorbeeld een geveltuin aan te vragen bij de Gemeente Groningen. Ze leggen de geveltuin kosteloos aan en u zorgt voor de beplanting en onderhoud. Het mooie is, het zorgt ook voor contacten met buurtbewoners en daardoor een leefbare wijk. Als we met zijn allen groen aanleggen, maken we een snelweg van groen voor bijen, vlinders en vogels. Een echte win-win situatie. 

Inspiratie is te vinden op www.huisjeboompjebeestje.nl 

De zomer komt eraan en daarmee ook de warmte in de woning. In de avond het huis luchten helpt, net als de gordijnen wanneer de zon in uw (alaap)kamer schijnt. Als u zonlicht buiten houdt, blijft dat deel van de warmte buiten.

Bustour door Groningen

We zijn met een bus samen met de Raad van Toezicht, Management Team van Patrimonium en de HPPG in Selwerd, Vinkhuizen, De Wijert en Corpus den Hoorn geweest. De HPPG was onder de indruk van de vele huizen die worden verduurzaamd in de komende jaren. We zagen waar de buizen van Warmtestad de grond in gaan en zagen welke huizen nu zijn aangesloten. Het vergroenen van de wijk, de wegen en parkeerplekken worden in Selwerd ook meegenomen.

Ook het samenwerken met andere partijen kwam voorbij. Denk hierbij aan de nieuwe aansluitingen van Warmtestad en de Gemeente die de straat, stoep en openbaar groen beheert. In Selwerd zien we dat meerdere coöperaties hun sloop en bouwopgave op elkaar afstemmen zodat er voldoende vervangende woonruimte beschikbaar is. 

Voor ons was er koffie bij de Zuiderflat. We werden ontvangen door twee vrijwilligers die de ontmoeting verzorgden. Alle overleggen gingen in de Coronatijd via Zoom en Teams. Alle aanwezigen vonden het fijn om elkaar weer in het echt te zien en elkaar te informeren en bij te praten.

En natuurlijk zijn we nieuwsgierig of de doelstellingen 2030-2050 van het Klimaatakkoord worden behaald. Meer energiezuinige huizen en daardoor ook een betaalbare energienota. Nog belangrijker is of we maximaal 1,5% stijging van de temperatuur van de aarde kunnen verminderen. Bij meer dan 1,5% stijging loopt namelijk de kans op hittegolven, wateroverlast en droogte op. 

Uit het Dagblad van het Noorden

Uit de lunchnieuwsbrief d.d. 12-05-2022: ‘Over de woningmarkt gesproken. Er is een fors tekort aan woningen. Er moet dus flink gebouwd worden maar de kosten voor bouwmaterialen rijzen de pan uit. Het is gewoon het wilde Westen.’

Om beschikbare woningen te bouwen worden af en toe woningen afgebroken. Op dezelfde plaats komen dan meer woningen terug. Dit noemen ze verdichten. Als uw woning wordt afgebroken krijgt u een wijkvernieuwingsurgentie, u heeft dan sneller kans op een nieuw huis via Woningnet. 

Voor nu wensen wij u veel woongenot en een goede gezondheid toe.

Auteur: Christina Bolt

Nieuws

Nieuwsflits 44 

Circulair  Deze Nieuwsflits begint met circulair. Circulair, wat is dat? Het woord ‘circulair’ zegt eigenlijk al waar het om draait: een cirkel die nooit stopt.

Lees verder »
Nieuws

Nieuwsflits 43

Circulaire Economie  Op 21 mei jl. troffen huurdersorganisaties, corporaties en de gemeente elkaar in de Biotoop in Haren. De gastheer voor de avond was wethouder

Lees verder »