Nieuwsflits 13

De HPPG wenst u een gelukkig nieuwjaar toe

Altijd actie

Er is veel te vertellen over de adviezen die de HPPG uitbrengt aan Patrimonium. Hoe we ons inlezen, welke discussies we voeren en hoe we uiteindelijk tot een advies komen.

Ook willen wij graag kennis met u maken en bijpraten. Informatie die we nodig hebben om iets te vinden van het beleid van Patrimonium. Wat houdt u bezig in en om de woning en in de wijk? Wat gaat goed en wat kan beter?

Komen we binnenkort bij u in uw wijk een bakkie doen? Heeft u daar interesse in? Stuur ons een bericht via

Hoge energiekosten (bron DvhN)

De energierekeningen stijgen sterk, omdat de afgelopen tijd gas en olie wereldwijd fors duurder zijn geworden.

Mensen met een inkomen op of net boven het sociaal minimum krijgen ongeveer 200 euro extra als tegemoetkoming om de stijgende energieprijzen op te vangen. Het demissionaire kabinet trekt daarvoor 200 miljoen euro uit waarmee maximaal 800.000 huishoudens ruimer kunnen worden gecompenseerd, meldt staatssecretaris Dennis Wiersma (Sociale Zaken) na de ministerraad. Het bedrag wordt uitbetaald via de gemeenten.

Het extra vrijgemaakte geld komt bovenop de 3,2 miljard euro die het kabinet al eerder had toegezegd om de energiebelasting eenmalig te verlagen. Huishoudens met een gemiddeld gebruik betalen daardoor volgend jaar circa 400 euro minder aan energiebelasting. Omdat dit volgens het kabinet niet voldoende is om de laagste inkomens te helpen, krijgen zij een extra aanvulling. De Tweede Kamer had ook gevraagd om meer te doen voor de arme huishoudens.

Wilt u meer weten hoe dit geregeld is, kijk op de website van de Gemeente Groningen: 

https://gemeente.groningen.nl/tegemoetkoming-voor-energieprijzen

De tekst gaat onder de foto verder

De huurder aan het woord

De Herewegbuurt bestaat uit woningen van driehoog. Niet alle woningen zijn hetzelfde, er zitten grote verschillen in. Van gezinswoningen tot 1, 2 en 3 persoonshuishoudens. Oorspronkelijk waren dit goedkope huizen. In 1982 was de bouw klaar. Van oudsher was het een volksbuurt. Door de verschillende grootte (woningen met 1, 2, 3 of 4 slaapkamers) van huishoudens lopen de huurprijzen van de appartementen uiteen.

Een speeltuin zorgt voor vertier van de kinderen. Jongeren gebruiken de bankjes na schooltijd en ook in de avonduren. De bewoners van deze buurt genieten in de zomer in de speeltuin met een boek en van elkaars gezelschap. De begane grond is voor mensen die moeilijk ter been zijn.

Het is een gemêleerd publiek. Dit brengt gezelligheid met zich mee. Hier kennen we de buren en er wordt een praatje gemaakt. Door de geveltuinen kom je ook aan de praat.

Er is een verborgen bloementuin – ssst niet zeggen – een lust voor het oog. Een bewoner heeft dit veertig jaar geleden opgezet en onderhoudt dit ook zelf. We zijn trots op haar.

De onderbuurman vertelde dat dertig jaar geleden hier een buurthuis was, een ruimte om elkaar te ontmoeten met disco, een kaartje leggen. In de avonden was het net een buitenrestaurant, mensen die samen buiten aten en verhalen deelden. Het buurthuis is nu een woning geworden.

Er zijn woningen die in de slaapkamers nog enkel glas hebben en sommige woningen zijn al uitgerust met dubbelglas. Onderhoud wordt meestal gedaan bij wisseling van huurders en natuurlijk als het nodig is. Ik woon hier nu twintig jaar met tevredenheid.

In de twintig jaar dat ik hier woon zijn keuken, douche en wc aangepakt. Er is asbest verwijderd en door lekkage moest het balkon opnieuw gevoegd worden. Op mijn verzoek zijn de ramen in de slaapkamer van dubbelglas voorzien. Dit ging samen met een huurverhoging en dat had ik er graag voor over. Het wooncomfort verbeterde en mijn gasverbruik ging omlaag. De meeste huizen in de wijk hebben energielabel C; mijn huis label A. Dit gun ik alle huurders.

Wat gebeurt er in uw wijk ?

Bijvoorbeeld:

  • Zijn de huizen energiezuiniger gemaakt? Hoe bevalt dat?
  • Zijn er veranderingen voor de wijk, buurt, straat?
  • Nieuwe huurders welkom! Hoe is de procedure tot een nieuw huis?
  • Wijkvernieuwing: wat nu?

Stuur ons een bericht via

Auteur: Christina Bolt

Nieuws

Nieuwsflits 41

Cursus Participatie De HPPG heeft Kjenning uitgenodigd om zich te laten inspireren en bij te praten over welke manieren er zijn om de achterban te

Lees verder »

Vacature

Download vacature (PDF) De HPPG heeft een VACATURE (voor plm. 8 uur per week) Het Huurders Platform Patrimonium Groningen (HPPG) is er voor jou als huurder

Lees verder »